Wieczka

Wiosna w pełni, nasze ogrody urokliwie rozkwitły. Nasycamy się zielenią oraz z przyjemnością podziwiamy rozkwitające roślinki. Za krótki czas pojawią się pierwsze owoce i warzywa, będziemy je zbierać także magazynować, tylko jaki sposób na przechowywanie jest najodpowiedniejszy? Jedzenie najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, uniemożliwia to zbieraniu się wilgoci ale tym samym ogranicza albo wręcz zapobiega powstawanie grzybów oraz pleśni, przedostawaniu się insektów ale także wysuszeniu naszych zbiorów. Drugim wymogiem, który musi być spełniony żeby nasze zbiory poprzez długi czas zachowywały świeżość, jest pojemnik zrobiony ze szkła. W niniejszej sytuacji, najlepszymi pojemnikami do przechowywania żywności są oczywiście słoiki. Szczelność oraz wykonanie ze szkła, gwarantuje nam, że jedzenie nie straci zbytnio na swej wartości witalnej, ale ochroni się je również od sporej ilości niekorzystnych czynników zewnętrznych.

Comments

Comments are closed.